Het plaatsen van zonnepanelen op uw dak is één van de aspecten, maar het aansluiten van deze zonnepanelen op de meterkast is essentieel voor de werking van de installatie. Hoe werkt dit precies en wat gebeurd er?
Route van de stroom
De stroom die van het dak naar de omvormer gaat is gelijkstroom en wordt door de omvormer omgezet naar wisselstroom. Zo is de stroom te gebruiken door uw huishoudelijke apparaten. Deze opgewekte stroom wordt door een elektrische kabel aangesloten in de groepenkast. De groepenkast is onderdeel van de meterkast.
De route van de kabel kan nogal verschillen per situatie. Soms wordt er gebruik gemaakt van een bestaande kabel of een wasmachine aansluiting. In andere gevallen zal er een nieuwe kabel worden aangelegd die door een koof, nis, kruipruimte, boven het plafond, buitenlangs via de gevel of in de grond.
In de groepenkast
In de groepenkast wordt de kabel van de omvormer aangesloten met een eigen installatieautomaat. Dit is een verplichting die is vastgelegd in de elektriciteitsnormen van Nederland, de NEN1010.
Op het moment dat groepenkast niet meer voldoet aan de huidige eisen uit de NEN1010, zal die gelijktijdig of vooraf aan het aansluiten van de zonnepanelen moeten worden aangepast of vervangen. Wij van BollenstreekSolar beschikken over onze eigen gecertificeerde elektromonteurs die in staat zijn om al deze werkzaamheden uit te voeren.
Stroom afleveren
Wanneer dit alles is aangesloten kan de omvormer de opgewekte stroom naar de groepenkast afleveren. De stroom die u op dat moment nodig heeft (en verbruikt) is de door u zelf opgewekte stroom.
Als uw huishouden op dat moment meer stroom nodig heeft dan het zelf opwekt, dan gaat het via de reguliere weg extra stroom opvragen. Is het de situatie dat u meer opwekt dan u verbruikt, dan gaat u stroom terug leveren aan het net. Lees meer over de afhandeling via de salderingsregeling.
De (slimme) meter registreert zowel de aan u geleverde stroom en de terug geleverde stroom, zowel in normaals als laag tarief.