fbpx

Schoonmaken van zonnepanelen

Hoe zit het met het reinigen van de zonnepanelen. Is dat nu wel of niet nodig? Kan ik dat zelf? Hoe werkt het nou precies. Wij geven ons advies.

Niet nodig

In de meeste gevallen is het schoonmaken van zonnepanelen niet nodig. De regen in Nederland doet in de meeste gevallen zijn werk. Bij de zonnepanelen die in een hoek van meer dan 15 graden, hoeft u in de meeste gevallen niets te doen.

Het komt voor dat er vlekken zichtbaar blijven door bijvoorbeeld vogelpoep of algengroei. Uit onze ervaring blijkt dat ook deze vlekken na verloop van tijd onder de invloed van de zon, warmte en een toekomstige regenbuien verdwijnen.

Verlies van rendement

Vervuiling, vlekken en bladeren op zonnepanelen zorgen voor verlies van opbrengst. Deze verliezen zijn in het algemeen klein en over een het gehele jaar verwaarloosbaar.

De opbrengstwinst die gemeten wordt na het schoonmaken is een combinatie van een schoon oppervlak van de zonnepanelen en een lagere temperatuur van het zonnepaneel (door het schoonmaken). Dit voordeel duurt niet langer dan de periode tussen het schoonmaken en de eerst volgende regenbui.

Het is dan ook zeer de vraag of de extra kosten en veiligheidsrisico’s opwegen tegen het behaalde voordeel van het schoonmaken van de zonnepanelen.

Wel nodig

In sommige gevallen is het wel verstandig om de zonnepanelen schoon te maken. Bij zonnepanelen die bijna plat op het dak liggen (in een hoek van 8 of 13 graden) is het verstandig om de zonnepanelen één keer per jaar schoon te maken.

Daarnaast kan het schoonmaken van de zonnepanelen, zowel op platte en schuine daken onderdeel zijn van het jaarlijkse onderhoud. Dit periodieke onderhoud is op basis van de specifieke wensen van de klant, als onderdeel van de volledige inspectie van het systeem.

Het komt ook voor dat het schoonmaken van zonnepanelen voortkomt uit persoonlijke overwegingen (esthetisch) de zonnepanelen worden gereinigd.

Het is belangrijk dat bij het schoonmaken van de zonnepanelen gebruik gemaakt wordt van de juiste gereedschappen (veilig werken). Daarnaast is het gebruik van gedemineraliseerd water van essentieel belang. Dit voorkomt beschadigingen aan de glasplaten van de zonnepanelen.

Heeft dit artikel u geholpen?0000

Inhoudsopgave

Werkzaam sinds 2019

Michiel Kramer

Michiel is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van ons magazijn. Hij zorgt ervoor dat onze monteurs bepakt en bezakt op weg gaan. Daarnaast zorgt hij ervoor dat alle monitoring op de juiste manier is ingericht.

Werkzaam sinds 2016

Piet de Mol

Piet is onze ervaren adviseur op locatie. Geen dak is te uitdagend en op het moment dat hij bij u op locatie is geweest, weet u zeker dat er een mooi zonnepanelen systeem op uw dak ligt.

Werkzaam sinds 2021

Philip Koopman

Philip is één van onze elektrotechnische monteurs, die u tegen kunt komen tijdens de installatie.

Erkenning en diploma's

Werkzaam sinds 2013

Dirk Kuijt

Dirk is de adviseur voor grote en moeilijke projecten. Met zijn oplossingsgerichte benadering, is geen project of installatie te gek. Dirk was er vroeg bij en is de oprichter van BollenstreekSolar.

Erkenning en diploma's

Werkzaam sinds 2019

Marco van Rijn

Marco is gek op elektrotechniek. Met zijn jarenlange ervaring is hij een echte duizendpoot. U kunt hem tegenkomen tijdens de schouw of installatie, maar ook voor moeilijke vragen via de telefoon is Marco uw man.

Erkenning en diploma's

Werkzaam sinds 2021

Hans van den Burg

Met zijn jarenlange ervaring in de klimsport is Hans zeer vertrouwd op hoogtes. Met zijn kritische blik zorgt hij voor veilige situaties op het dak en daarbuiten.

Erkenning en diploma's

Werkzaam sinds 2019

Tim de Mol

Met zijn klantgerichte instelling neemt Tim voor elk advies ruim de tijd om zo de perfecte installatie te realiseren. Vele zonnepanelen in de gehele Bollenstreek zijn tot stand gekomen op basis van Tim zijn advies!

Erkenning en diploma's