Lopend door de straten in Nederland zie u veel verschillende soorten zonnepanelen. Wat het meest opvalt is het verschil in kleur en dan voornamelijk het verschil tussen de blauwe en zwarte zonnepanelen. Waar komen deze verschillen vandaan?
Productieproces
Het verschil tussen de blauwe en zwarte zonnepanelen komt voornamelijk voort uit het productieproces. De blauwe zonnepanelen zijn polykristallijne zonnepanelen, waar de zonnecellen uit meerdere, onregelmatige op elkaar aansluitende siliciumkristallen zijn opgebouwd. Dit ontstaat door het smelten van het silicium bij 1500 graden en het daarna af te laten koelen. Zo ontstaan de onregelmatige zonnecellen.
De zwarte mono kristallijne zonnepanelen vormen enkel (hele) siliciumkristallen de basis voor de zonnecellen. Bij de productie van deze zonnecellen wordt het silicium ook verhit tot 1500 graden. Het terug koelen van deze zonnecellen gebeurd op een gecontroleerde wijze, waardoor de kristallen beter zijn geordend.
Prijs
Tussen deze twee soorten zonnepanelen zit een verschil in prijs. De mono kristallijne zonnepanelen (zwarte) zijn over het algemeen iets duurder. Wel zien wij dat de verschillen steeds kleiner worden en dat maakt de keuze ook eenvoudiger. De zwarte zonnepanelen zien er mooier uit en die gebruiken wij in principe dan ook in alle gevallen.
Soorten zwarte zonnepanelen
De mono kristallijne zonnepanelen (zwarte) zijn er in een aantal verschillende soorten. De volledig zwarte zonnepanelen zijn helemaal zwart door gebruik te maken van een zwarte backsheet. Backsheet is de afdichtingsfolie aan de achterzijde van het zonnepaneel. Deze zonnepanelen worden fullblack genoemd. Dit fullblack of volledig zwarte zonnepaneel is de meest voorkomende en meest gangbare type in Nederland.
Naast de fullback zonnepaneel is er ook het veelgebruikte black frame zonnepaneel. Dit is een zonnepaneel met een witte backsheet, waardoor deze niet volledig zwart is. Deze wordt vaak toegepast op platte daken, waar de zonnepanelen niet van afstand zijn te zien.
Meerdere kleuren
Naast de meest voorkomende zwarte en blauwe zonnepanelen, zijn er ook zonnepanelen verkrijgbaar in andere kleuren. Zo is het beter mogelijk om de kleuren passend te maken met bijvoorbeeld het dak.
Deze zonnepanelen hebben een aantal nadelen. Het eerste grote nadeel is dat de verschillende kleuren ten koste gaan van de opbrengst. Daarnaast worden deze zonnepanelen in kleinere series geproduceerd, wat weer prijsverhogend werkt. Door de kleinere series is het ook meer handwerk en worden er minder geautomatiseerde productieprocessen gebruikt. Dit heeft een negatief effect op de kwaliteit van de zonnepanelen.